Fotbolls-VM damer 2019

Fotbolls-VM för damer 2019

Var fjärde år gör världens damlandslag i fotboll upp om VM-titeln. Senaste åren har damfotbollen fått ett riktigt fäste bland världens alla invånare, då intresset ökar för varje år som går. Denna sommar, det vill säga sommaren 2019, spelas fjärde upplagan av damernas fotbolls-VM. Denna turnering har alltså funnits i 32 år snart. Dessa 32 år har varit viktiga för kvinnors rättigheter och mot ett allt mer jämställt samhälle.

Fotbolls-VM för damer 2019 ägde rum i olika städer tillhörande Frankrike under en månad exakt, mellan den 7 juni till den 7 juli. De städer i Frankrike som spelet var delaktigt i var Montpellier, Nice, Valenciennes, Paris, Lyon, Reims, Le Havre, Grenoble samt Rennes. Det svenska damlandslaget spelade sina gruppspelsmatcher i Rennes, Nice och Le Havre. Sverige hade lyckats kvala sig till att få spela detta VM. Världsmästerskapen är en turnering där alla världens länder får vara med att delta, men alla är inte med i själva slutspelet utan först får man tävla i matcher innan själva mästerskapet där man får kvala sig in i slutspelet. Därför är bara de bästa lagen med, för mer spännande fotboll och jämnare motstånd. 

Hur spelas själva turneringen?

De är sammanlagt 24 stycken landslag som kan kvalificera sig till slutspelet i VM. Dock är det alltid ett lag som garanterat får vara med och det är det landet som är värd, vilket detta år var Frankrike. Dock är Frankrike en stor fotbollsnation så sannolikheten att de inte skulle lyckats kvala in till damernas VM är rätt liten. Turneringen börjar med ett grundspel där alla lagen delas in i 6 grupper, där det då blir fyra lag i varje grupp. I vardera grupp kommer alla lagen i samma grupp möta varandra under en match. När dessa inbördes matcher är avslutade så rankas en tabell med vardera lags poäng. En vinst ger 3 poäng, en förlust ger 0 poäng och en oavgjort match ger 1 poäng. Notera att det endast är tillåtet att matchen avslutas oavgjord i grundspelet. Det laget som får mest poäng efter gruppspelet samt det lag som kommer tvåa i tabellen går vidare till slutspelet tillsammans med de fyra bästa treorna i vardera grupp. Första matcherna i slutspelet är åttondelsfinaler. Från och med denna match är det vinna eller försvinna som gäller. Vinnaren går vidare till kvartsfinal och förloraren åker ut. Från kvartsfinalen är det 8 lag kvar och de vinnande lagen möts sedan i en semifinal där fyra lag deltar. De två vinnande lagen går till final och gör upp om guld- respektive silvermedaljen, medan de två förlorande lagen spelar en till match för att se vem som tar hem bronset.

Svenska damlandslaget

Under detta världsmästerskap bestod det svenska landslaget av rutinerade spelare som har varit med förr under VM och kvalade sig utan svårigheter till en startplats. Med andra ord var Sverige definitivt ett motstånd att räkna med. Det lag som var startelvan under detta världsmästerskap har tidigare varit på prispallen tre tidigare tillfällen.

Efter VM?

Publikstödet blir bara större och större för damfotbollen. Tidigare anledningar till varför damfotbollen inte varit speciellt stor är såklart på grund av det ojämställda samhället, men även att damfotbollen inte var lika händelserik och impulsiv vilket gjorde den tråkigare att kolla på. Båda dessa aspekter har ändrat och förbättrats senaste tiden vilket är bidragande faktorer till att damfotbollen har blivit allt mer populär. Detta speglar även av sig när det kommer till betting på damfotbollen. Att betta på damernas matcher var näst intill ett obefintligt fenomen för några år sedan, då det inte alls fanns mycket pengar i den sporten för damer. I och med att betting utgör en stor del av pengarna i sporten innebar det att damspelarna på elitnivå var tvungna att ha ett halvtidsjobb utanför fotbollen för att ha råd att spela sporten, då de inte tjänade tillräckligt på den lön de fick av sin klubb. Detta har ändrats nu, mycket tack vare hjältar inom sporten samt att det är allt mer populärt och intressant att betta på damfotboll, inte minst under det världsmästerskapet som precis var.