Fotbolls-EM 2004 i Portugal

Det var Portugal som stod för arrangemanget under Europamästerskapet i fotboll år 2004. Eftersom Portugal var värdnation hade deras landslag en säker plats i turneringen. Övriga Europeiska lag, bland annat Sverige, fick kämpa om en plats i mästerskapet via så kallade kvalgrupper. De tio gruppettorna fick en direktplats till turneringen medan grupptvåorna fick kvala sig in via två playoffmatcher.

Sverige, som hamnade i samma kvalgrupp som Lettland, Polen, Ungern och San Marino, lyckades vinna sin grupp och i och med denna gruppseger säkra en plats till fotbolls- EM utan att behöva spela playoff. Lettland lyckades också ta sig vidare som grupptvåa i Sveriges grupp. När det stod klart vilka lag som skulle delta i mästerskapet lottades lagen i fyra olika grupper till turneringen.

Sverige under gruppspelet

När turneringen skulle starta stod det klart att Italien, Danmark och Bulgarien blev de nationer som skulle göra Sverige sällskap i grupp C – en på förhand tuff uppgift för det svenska landslaget. Sverige fick dock en kanonstart på turneringen då man besegrade Bulgarien i sin första match med hela 5-0. Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic och Marcus Allbäck stod för målen.

Inför andra gruppspelsmatchen var Sverige tippade att förlora mot ett stjärnspäckat Italien. De tog också ledningen i första halvlek och matchen såg ut att rinna ur Sveriges händer fram till matchminut 85. I ett av de största fotbollsögonblicken i svensk fotbollshistoria lyckas Zlatan Ibrahimovic, i en rörig straffområdessituation, klacka in bollen bakom Italiens målvakt. Kvitteringen var ett faktum och höll ända till slutsignalen.

Avancemang ur gruppen

I den sista gruppspelsmatchen fick Sverige möta vårt kära grannland Danmark. Matchen var jämn och slutade till slut 2–2. När poängen räknades ihop från gruppspelsmatcherna konstaterades det att Sverige gick vidare som gruppetta tillsammans med Danmark. Det var Ibrahimovics klackmål mot Italien som tog Sverige vidare i turneringen och som fick toppnationen Italien att komma trea i grupp C.

Efter den oavgjorda matchen mellan Sverige och Danmark som resulterade i att de båda nationerna avancerade i turneringen blev det skriverier i pressen i samtliga berörda nationer. Italien hyste stor kritik mot både Sverige och Danmark, då de menade att matchen dem emellan var uppgjord. Italien hade nämligen gått vidare om matchen mellan Sverige och Danmark hade fått en segrare.

Publiksnitt

Gupp C hade totalt sett det sämsta publiksnittet på plats i Portugal. Snittet i grupp C låg på 28 737, vilket kan jämföras med grupp A och B som låg på cirka 38 000 vardera. Trots detta hade det svenska laget en trogen skara supportrar i gula kläder som gjorde avtryck som den “gula väggen”. Hysterin i fotbolls-Sverige var hög efter avancemanget.

I kvartsfinalen i EM 2004 fick Sverige möta Nederländerna som var favorittippade med storstjärnor som Arjen Robben och Ruud van Nistelrooy i täten. Sverige stod emot bra och gjorde en fantastisk match. När domaren blåste av matchen efter ordinarie matchtid stod det 0–0 och det blev förlängning. I förlängningen spelade Sverige bra och hade två ramträffar i den andra halvleken.

Uttåget ur EM 2004

Trots två ramträffar av Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg i förlängningen lyckades Sverige inte göra mål och det gjorde inte heller Nederländerna. Straffläggning var ett faktum. Sverige missade två straffar, Olof Mellberg och Zlatan Ibrahimovic, och Nederländerna en, Phillip Cocu. Nederländerna stod därmed som segrare och Sverige fick lämna turneringen. Trots den tunga förlusten var Sveriges prestation i mästerskapet väl godkänt.

Grekland slutsegrare

Mästerskapet slutade med en jätteskräll då Grekland lyckades vinna mot värdnationen Portugal med 1-0. Greken Theodoros Zagorakis blev utsedd till turneringens bästa spelare och tjecken Milan Baroš blev turneringens bästa målskytt med hela 5 mål. I Sveriges interna skytteliga vann Henrik Larsson med sina 3 mål, tätt följt av Zlatans 2 mål. Största vinsten i turneringen stod Sverige för då man besegrade Bulgarien med 5-0.