Fotbolls-EM 2008 i Schweiz/Österrike

Inför EM hade rubrikerna i tidningarna främst handlat om en sak – skandalmatchen i Parken mot Danmark. Under matchen tilldelade danska spelaren Christian Poulsen ett slag mot Marcus Rosenberg, vilket ledde till att domaren blåste straff och visade det röda kortet. Till följd sprang en dansk supporter ut på planen och hytte med näven mot domaren. Matchen avbröts och Sverige vann på VO.

Detta resultat var starkt bidragande till att Sverige lyckades kvalificera sig för EM 2008 som gick av stapeln i Schweiz och Österrike. Detta var andra gången som mer än ett land var arrangör för mästerskapet. Sverige hade lottats i Grupp D tillsammans med Spanien, Grekland och Ryssland. Detta ansågs på förhand vara en förhållandevis lätt grupp där Spanien sågs som det största hotet.

Turneringens början

Sverige spelade sin första match mot Grekland på Wals-Siezenheim i Salzburg, Österrike. Det var Grekland som stod för motståndet. Sverige inledde starkt, men det stod 0–0 efter första halvlek. Det skulle dröja ända till 67:e minuten innan Sverige tog ledningen genom Zlatan Ibrahimovic. Kort därefter utökade Sverige sin ledning till 2–0 genom Petter Hansson, ett resultat som skulle stå sig matchen ut.

Trots att Sverige inte spelade någon bländande fotboll lyckades man ändå ta en stabil seger, vilket gjorde att man kunde spela lite mer avslappnat i nästgående match. Då var det ett stjärnspäckat Spanien som stod för motståndet – ett lag som dessutom var tippat att vinna hela turneringen. Om Sverige skulle lyckas ta poäng här kunde de nästan vara säkra på en plats i slutspelet.

Matchen mot Spanien

Det var nog inte många som trodde att Sverige skulle ha mycket att sätta emot Spanien innan matchen började. När Fernando Torres styr in ett skott av David Villa redan i 15:e minuten såg det allt annat än ljust ut. Sverige lyckas dock kämpa sig tillbaka i matchen och kvitterar genom Zlatan i den 34:e minuten. Tyvärr var Zlatan tvungen att utgå i halvtid.

Under andra halvlek dominerar Spanien och skapar chans efter chans. Dock lyckas de inte att sätta bollen i mål. Det ser ut som Fernando Torres ska göra sitt andra mål för kvällen i 89:e minuten, men Isaksson gör en kanonräddning. Tyvärr slutar denna matchen i nederlag för Sverige efter att David Villa blivit friställd i andra tilläggsminuten.

Sista matchen mot Ryssland

Det bittra nederlaget mot Spanien innebar att Sverige var tvungna att vinna sin match mot Ryssland för att ha chans till avancemang. Ryssland var ett av turneringens mest överraskande lag och gick inte att underskatta. Sverige börjar blekt och redan i matchens 24:e minut tar Ryssland ledningen på nick. Sverige kunde kvitterat tre minuter senare, men Henrik Larsson sätter bollen i ribban.

Även Ryssland har ett skott i ribban under den första halvleken. Dock är det de som går ut i ledning i paus. När andra halvlek börjar försöker Sverige att skapa chanser, men bollen studsar inte deras väg. Istället kan Ryssland göra 2–0 på en kontring i 50:e minuten. Sverige trycker på, men det vill sig inte riktigt och Ryssland tar hem matchen.

Efterspel

Förlusten i den sista och avgörande matchen innebar att Sverige fick åka hem redan efter gruppspelet, något som den stora delen av befolkningen såg som ett misslyckande. Detta var en grupp man på förhand hade stor chans att ta sig vidare från, men det gick alltså inte. Stor kritik riktades också mot dåvarande förbundskapten Lars Lagerbäck och hans sätt att spela.

Sammanfattning

EM 2008 är inte ett mästerskap som vi ser tillbaka på med stor glädje. Trots seger i den inledande matchen mot Grekland lyckades Sverige inte ta sig vidare från gruppen. Detta efter förluster mot Spanien och Ryssland. Ett Spanien som för övrigt gick och vann hela turneringen efter att ha besegrat Tyskland med 1–0 i finalen, ett mål som gjordes av Fernando Torres.