Fotbolls-EM 2012 i Polen/Ukraina

Precis som EM år 2000 i Belgien och Nederländerna delade två länder på mästerskapet 2012, nämligen Polen och Ukraina. Det var det sista Europeiska Mästerskapet som spelades med 16 länder – från och med 2016 var det 24 länder som deltog. På åtta arenor, fyra i vartdera landet, spelades matcherna. Polen fick öppningsmatchen och semifinalerna i Warszawa, och Ukraina fick finalen i Kiev.

För Sveriges del såg lottningen ganska tuff ut då de hamnat i samma grupp som värdnationen Ukraina, England och Frankrike. Det var alltså inte många som trodde att Sverige skulle lyckas ta sig vidare till avancemang. Alla visste att en vinst i öppningsmatchen mot Ukraina var ett måste. Skulle vi då också kunna knipa poäng mot England fanns det hopp om en magisk turnering.

Sveriges inleder turneringen mot Ukraina

Trots att Ukraina var en av värdnationerna förväntade sig svenska fansen inget annat än en seger i denna matchen. Det började också bra då Sverige tog ledningen via Zlatan Ibrahimovic i den 52:e minuten. Glädjen blev dock kortvarig eftersom Ukrainas storstjärna Sjevtjenko kvitterade strax därefter. Sjevtjenko skulle senare också göra 2-1 via en hörna.

Detta var ett resultat som skulle stå sig matchen ut. Sverige trycke på för en kvittering men det ville sig alltså inte. Efter matchen var det många besvikna miner, inte minst spelarna själva. Zlatan sa efter matchen att de inte borde ha förlorat. Detta resultat satte stor press på det svenska landslaget som nu var tvungna att ta poäng mot England.

England väntar i andra matchen

Det var alltså England som stod för motståndet i Kiev i den andra matchen. Ett lag som Sverige ställts mot i mästerskap flera gånger förr. Matchen inleddes i ett rasande tempo med farliga målchanser åt båda hållen. England tog ledningen under mitten av första halvlek efter ett snyggt samarbete mellan storstjärnorna Steven Gerrard och Andy Carroll.

Sverige var taggade till andra halvlek och kunde få till en kvittering efter att Zlatan spelat fram Olof Mellberg. Den samme kunde senare också nicka i ledningsmålet efter en svensk frispark. Den svenska klacken sjöng och det såg onekligen ut som att Sverige skulle lyckas hålla detta. Dock lyckades England kvittera genom inbytte Theo Walcott. Samme spelare skulle också vara inblandad i det som blev Englands segermål.

Betydelselös match mot Frankrike

Denna kalldusch betydde att Sverige var utslaget ur turneringen och matchen mot Frankrike betydelselös. Dock gjorde Sverige en strålande match och lyckades faktiskt slå fransmännen med 2-0. Detta var Sveriges helt klart bästa match under turneringen och innebar att de lyckades rädda hedern. Zlatan stod för ett drömmål på volley som blev matchens snackis.

Sverige hade återigen stått för ett misslyckande i ett stort mästerskap och inte ens tagit sig vidare ur gruppen. Det var framförallt matchen mot Ukraina som lämnade en bitter eftersmak. Trots detta var många positiva inför framtiden tack vare den avslutande matchen mot Frankrike. Här fanns definitivt någonting att bygga vidare på.

Forsättningen av turneringen

Trots att Sverige fick lämna turneringen alldeles för tidigt var det fortfarande många som följde de andra landslagen med stor spänning. I slutspelet var flera stornationer vidare som bland annat Spanien, Italien, Tyskland och Portugal. Det skulle bli många jämna matcher och en del straffsparksläggningar. Till final tog sig regerande europamästarna Spanien och Italien.

Spanien försvarar titeln

Många förväntade sig en rafflande final med två klassiska nationer på varsin sida. Häpnadsväckande nog hade Spanien tagit sig hela vägen till finalen utan att spela med en renodlad anfallare. Förbundskapten hade bänkat storstjärnor som Fernando Torres. Finalen blev dock en ganska ensidig tillställning som Spanien vann med hela 4–0. Detta var deras tredje raka mästerskapstitel efter VM 2010 och EM 2008.