Fotbolls-EM 2016 i Frankrike

Sommaren 2016 var stämningen i Sverige på topp. Ett stundande EM i Frankrike väntade och Sveriges chanser att gå långt ansågs vara höga. Detta var första gången som 24 lag deltog i turneringen, vilket betydde att alla gruppsegrare och tvåor tog sig vidare tillsammans med de fyra bästa treorna. Sverige lottades i grupp E tillsammans med Irland och stornationerna Belgien och Italien.

Det gick inte att förneka att detta var en tuff grupp, men tack vare det nya systemet hade Sverige alla chanser att ta sig vidare till utslagsrundan. Detta var också sista chansen för många veteraner så som Zlatan Ibrahimovic, Andreas Isaksson, Kim Källström att vinna ett stort mästerskap. Sverige inledde mästerskapet den 13 juni mot Irland i en match där endast vinst var godkänt.

Sveriges inledning på turneringen

Sverige fick äran att inleda sitt mästerskap på Stade de France som ligger strax norr om Paris. Det var Irland som stod för motståndet och alla supportar räknade med en säker seger. Förbundskapten Erik Hamren valde att starta med en väntad elva där intressanta framtidsnamn som Emil Forsberg och Victor Nilsson Lindelöf tog plats. Irland skulle dock börja bäst.

Sverige såg väldigt bleka ut i första halvlek och det var Irland som skapade de bästa målchanserna. Tack vare Andreas Isaksson i målet och en del tur stod det 0–0 i halvtid. Irland fortsatte att pressa tidigt i andra halvlek och redan i 54:e minuten tryckte de in ledningsmålet via Wes Hoolahan, något som skulle sätta fart på Sverige.

Kniper en poäng i första matchen

Irlands ledningsmål gjorde att Sverige vaknade till och började skapa flera heta lägen. I den 71:e minuten spelade inbytte Guidetti fram bollen till Zlatan Ibrahimovic, som slog ett inlägg som gick via en irländare in i mål. Kvitteringen var ett faktum och detta resultat stod sig till slutsignal. I den andra matchen hade Italien tagit en stabil 2-0 seger mot Belgien.

Trots att Sverige lyckades få med sig en poäng var det många som var kritiska efter matchen. Sverige hade sett sömnigt ut under stora perioder och verkade oförmögna att skapa heta målchanser. Laget hade faktiskt inte ett enda skott på mål under hela matchen. Självmålet räknas inte eftersom det inte var en svensk som var sist på bollen.

Italien väntar i nästa match

Resultatet i första matchen gjorde att Sverige var piskade att ta poäng mot Italien. Laget inledde matchen på ett bra sätt och var minst lika bra som italienarna. Det stod 0-0 i halvtid precis som i matchen mot Irland. Sverige spelade bra även i andra halvlek och lyckades stå emot ända till den 88:e minuten då Italien fick ett inkast.

Efter en nickduell hamnade bollen hos den italienska spelaren Eder som enkelt kunde placera in ledningsmålet för Italien. Detta var en riktig kalldusch för Sverige som varit så nära att ta poäng. Det fanns dock fortfarande en chans att ta sig vidare och allt hängde på den sista matchen mot Belgien. Ett Belgien som hade vunnit enkelt mot Irland i sin andra match.

Sista och avgörande matchen mot Belgien

Sverige hade tills nu inte haft ett enda skott på mål. Dock inledde laget otroligt bra mot Belgien och hade en del riktigt bra chanser. Zlatan skickade bollen i mål men domaren hade blåst av i en förgående situation. Belgien tog ledningen via Radja Nainggolan i 84:e minuten och det kunde konstateras att detta inte var Sveriges bästa mästerskap.

Avslutning

Efter denna kalldusch slutade Sverige sist i sin grupp och fick åka hem med endast 1 ynka poäng. Laget kritiserades både av fans och medier. Efter mästerskapet meddelade Källström, Isaksson, Wernblom och Zlatan att de lägger av i landslaget. Även förbundskapten Erik Hamren avgick efter detta mästerskap. Zlatan slutade som Sveriges bästa målskytt genom tiderna med totalt 62 mål.