Fotbolls-VM 2002 i Japan/Sydkorea

Under VM 2002 i Japan och Sydkorea var det inga mindre än tränarna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck, två legender inom svensk fotboll, som visade det svenska landslaget vägen. Det var en VM-resa som redan från början ansågs vara dömd att misslyckas, men trots tuffa förutsättningar var Sverige en stark utmanare. Läs mer om det svenska landslagets resa nedan!

Anledningen till att folk inte såg så positivt på Sveriges utgångsläge under det här världsmästerskapet var att gruppen som laget hamnade i på många sätt var den värsta tänkbara. Även om det inte såg ljust ut förvånade det svenska landslaget och vann sin grupp, något som få hade förväntat sig. Tyvärr tog Sveriges resa slut redan i åttondelsfinalen mot Senegal.

Laguppställningen

När det kommer till laguppställningen som tränarna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck hade tagit ut var det verkligen något utöver det vanliga. Även om förutsättningarna inför gruppspelen inte såg så lovande ut var det många som trodde att det här laget faktiskt var det första på länge som skulle kunna mäta sig med landslaget som spelade i USA 1994.

I mål var det allas favoritmålvakt Magnus Hedman som höll ställningarna. Backarna var Olof Mellberg, Michael Svensson, Tomas Antonelius, Patrik Andersson, Johan Mjällby, Erik Edman, Teddy Lucic och Andreas Jakobsson. På mittfältet fanns Tobias Linderoth, Fredrik Ljungberg, Magnus Svensson, Niclas Alexandersson, Anders Svensson, Mattias Jonson, Pontus Farnerud och Daniel Andersson. Det här försvaret spelade riktigt bra tillsammans och förväntningarna var höga.

Ett starkt anfall

Redan när man gått igenom vilka som spelade i Sveriges försvar kan man se att det finns många starka namn med. För att kunna vinna en match behöver man dock även någon som anfaller även detta hade Sverige detta år. Något som var väldigt speciellt under det här året var att Zlatan Ibrahimovic och Henke Larsson spelade på topp tillsammans.

De hade sällskap av Marcus Allbäck och Andreas Andersson. Dock får man kanske erkänna att det endast fanns två stjärnor på toppen i detta mästerskap och det är de som man kommer komma ihåg för all framtid. Det är inte enkelt att försöka ta en plats av någon av de här världsstjärnorna. Överlag spelade laget otroligt bra tillsammans.

Ett landslag som förvånade hela världen

Gruppen som Sverige hamnade i, Grupp F, kallades i svenska medier för Dödens grupp. Det berodde på att de lag som experterna hade målat ut som Sveriges svåraste motstånd var faktiskt de lag som hamnade i denna grupp. Maximal otur skulle en del kanske säga, andra kanske såg det som en värdig utmaning för det starka landslag som Sverige då hade.

Även om gruppen bestod av Argentina, England och Nigeria var det ingen mindre än Sverige som vann gruppen. Det här var verkligen ett fall där man kunde kalla Sverige för “the underdog” som motståndarna kanske inte riktigt tog på allvar. Det här gjorde att det svenska laget således hade ett alldeles unikt och förmånligt utgångsläge när turneringen väl drog igång.

Zlatan på topp

Under detta mästerskap var Zlatan fortfarande var ganska ung och han hade ännu inte blivit så erkänd över världen som han är idag. Trots detta faktum var han absolut inte mer ödmjuk än vad han är idag. Zlatan är Zlatan, och hans attityd är något som vissa kan störa sig på ibland. Kanske var det dock denna självsäkerhet som fick honom att lyckas.

Ett landslag att minnas

Även om det inte gick bra för Sverige efter gruppspelen måste man ändå säga att det var ett bra år för svensk fotboll. Att de skulle vinna sin grupp var något som få hade räknat med. Det var en bragd som svenska folket sent skulle glömma och kanske finns det fortfarande någon som grämer sig över att vi inte gick längre 2002.