Fotbolls-VM 2006 i Tyskland

Fotbolls-VM 2006 anordnades i Tyskland mellan den 9 juni och 9 juli 2006 med mottot “Die Welt zu Gast bei Freunden”, som betyder “en tid att skaffa vänner”. Detta var ett minst sagt spännande fotbolls-VM som de allra flesta minns, dock av olika anledningar. Tyvärr gick det inte så bra för det svenska landslaget som man hade hoppats.

Inför 2006 års VM ändrades reglerna och de regerade mästarna, vilket då var Brasilien, var inte längre direktkvalificerade till gruppspelet. Totalt kvalade 198 länder om platserna i mästerskapet. Några av de länder som tog sig vidare var bland annat Sverige, Italien, Kroatien, Japan, USA, Argentina, Mexiko, Ghana med flera. Tyskland eller ”die mannschaft” som de också kallas var storfavoriter att vinna på hemmaplan.

Inför turneringen

Förväntningarna på Sverige var höga inför turneringen. Många hoppades på att vi äntligen skulle få uppleva en sån där magisk sommar som under VM 1994. Sverige hade också lottats i en förhållandevis enkel grupp mot Trinidad och Tobago, Paraguay och England. Det var definitivt England som ansågs vara det svåraste motståndaren. En andraplats skulle dock vara fullt möjligt.

Sverige hade i det förgående VM lyckats riktigt bra då de bland annat vann den så kallade ”dödens grupp”. Det var det inte många som trodde innan turneringen började. Flera spelare som var med vid VM 2002 var också uttagna i truppen denna gången. Däribland storstjärnor som Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och så klart Zlatan Ibrahimovic.

Sveriges prestation

Det svenska landslaget tog sig igenom gruppspelet år 2006 med nöd och näppe. För Sveriges del inleddes gruppspelet den 10 juni i Dortmund med en match mot Trinidad och Tobago som slutade oavgjort. Nästa match, mot Paraguay, anordnades den 15 juni i Olympiastadion. Efter ordinarie matchtid stod Sverige som segrare tack vare ett mål gjort av Ljungberg i den 89:e minuten.

Gruppspelet fortsatte och den 20 juni mötte Sverige England i Köln. På läktaren satt 45 000 åskådare och bevittnade den minst sagt spännande matchen som slutade 2-2. England inledde matchen med ett mål av J. Cole i 34:e minuten. Den svenska spelaren Allbäck kvitterade i 51:e minuten, men drygt en halvtimme därefter satte England ännu ett mål. Dock kvitterade Larsson i 90:e minuten.

Utslagna i åttondelsfinal

Sverige tog sig ännu en gång vidare till åttondelsfinal där de mötte värdnationen, Tyskland. Detta skulle inte bli någon enkel match, då Tyskland vunnit samtliga matcher i gruppspelet. Matchen spelades i München med 66 0000 åskådare. Redan i 4:e minuten satte Podolski Tysklands första mål och bara åtta minuter därefter kom ytterligare ett mål, också av Podolski. Sverige förlorade med 0-2 och åkte ur VM.

Den rafflande finalen

Turneringen fortsatte utan Sverige och vidare till final tog sig Italien efter en seger mot Tyskland och Frankrike efter att ha vunnit över Portugal med 1-0. Finalen i fotbolls-VM 2006 är något som de flesta kommer ihåg, då den vad minst sagt rafflande. Efter ordinarie speltid stod det 1-1 mellan de två segerhungriga lagen. Matchen gick till förlängning, men inte heller där blev det några mål.

Straffsparksläggning skulle avgöra denna VM-final och på läktarna darrade alla åskådarna. Italien inledde straffsparkarna och lyckades sätta samtliga medan Frankrike missade en. Den italienska segern var given. Dock är denna final extra minnesvärd på grund av dramat mellan den franska spelaren Zinedine Zidane och italienaren Marco Materazzi. Efter en förolämpning skallade Zidane Materazzi i bröstet och blev utvisad redan i förlängningen.

Sammanfattning

Fotbolls-VM 2006 i Tyskland gick inte särskilt bra för Sveriges del. Precis som i föregående världsmästerskap tog de sig vidare i gruppspelet, men åkte ut i åttondelsfinalen. Dock mötte de ett väldigt svårt lag, Tyskland, som inte bara spelade på “hemmaplan”, utan som även vunnit samtliga matcher i sin grupp. Dock var mästerskapet i övrigt intressant, inte minst den minnesvärda finalen.