Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Totalt 32 fotbollslag gjorde upp i Ryssland om vilket land som skulle krönas till bäst i världen år 2018. Sveriges makalösa resa till mästerskapet i Ryssland började redan hösten 2016, närmare bestämt i september, då de spelade sin allra första match i kvalgruppen. På förhand hamnade Sverige i en väldigt svår kvalgrupp där bland annat stornationerna Nederländerna och Frankrike ingick.

I kvalgruppen till VM spelade Sverige överlag väldigt bra – de gick segrande ur de lättare matcherna och stod emot bra mot de på förhand topptippade Nederländerna och Frankrike. Sverige lyckades bland annat vinna mot Frankrike och spela oavgjort mot Nederländerna på hemmaplan. Ett stabilt Sverige lyckades hamna på en andraplats i kvalgruppen efter Frankrike, vilket innebar ytterligare en kvalomgång för att nå VM.

Kval mot Italien

Sverige ställdes mot Italien i ett kval bestående av ett dubbelmöte där segraren fick en plats till VM i Ryssland. Italien var på förhand tippad att segra. Sverige spelade på hemmaplan i första mötet där Jakob Johansson fick hjälp av en italiensk spelares ben som styrde in Johanssons skott bakom den italienska målvakten. Sverige gick vinnande ur första mötet med 1-0.

Inför returmötet på San Siro i Milano var Italien piskat att vinna. Matchen spelades och inget lag lyckades göra mål, vilket innebar att Sverige fick en plats till fotbolls-VM. Sverige hade då slagit ut två nationer som var på förhand tippade att gå långt i VM, Nederländerna och Italien. Väl i VM lottades Sverige in i grupp F tillsammans med Mexiko, Sydkorea och Tyskland.

En av de tuffaste grupperna i VM

Grupp F var en av de på förhand svåraste grupperna i gruppspelet i VM med bland annat regerande världsmästaren Tyskland. I första gruppspelsmatchen ställdes Sverige mot Sydkorea. Matchens enda mål gjordes av Sveriges Andreas Granquist på en straff som blev dömt i efterhand av världsmästerskapets nya videodomare. Videodomarna kallade på huvuddomarens uppmärksamhet för granskning av en situation i spelet som ledde till straffen.

I den andra gruppspelsmatchen stod regerande världsmästarna Tyskland för motståndet och Sverige gjorde en stark inledning. Sverige tog välförtjänt ledningen i 32:a matchminuten, men Tyskland kvitterade precis efter halvtidsvilan. Andra halvlek var jämn och matchen såg ut att sluta oavgjort. I den 95:e matchminuten döms frispark till Tyskland och hela Sverige håller andan. Frisparken går i mål och Tyskland vinner matchen.

Mexiko

Mexiko kunde inte stå emot ett Sverige som tryckte på i den sista gruppspelsmatchen och Sverige vann otippat över med 3-0 och korades till gruppsegrare. När de övriga matcherna i gruppen spelats klart kunde de besvikna mexikanska spelarna som fortfarande var kvar på planen efter förlusten mot Sverige motta nyheten att övriga resultat gått deras väg. Detta innebar att även de avancerade i turneringen.

I åttondelsfinal ställdes Sverige mot Schweiz som var rankat som nummer sex av FIFA. Schweiz hade bollövertag, men Sverige fortsatte att leverera och höll nollan hela matchen samtidigt som Emil Forsberg sköt in en boll för Sverige bakom Schweiz målvakt. Denna 1-0 seger tog Sverige vidare från åttondelsfinal till kvartsfinal i världens största fotbollsturnering – de svenska fansen var i eufori!

England

England var laget som Sverige skulle slå i kvartsfinalen för att ta sig vidare i turneringen men det blev tufft. England hade stort bollinnehav och det svenska laget såg trött ut. Efter två nickmål av England kunde de utan större problem eliminera Sverige ut fotbolls-VM 2018. Prestationen av Sverige i detta mästerskap var den bästa prestationen på 24 år.

Frankrike blir världsmästare

England fick möta Kroatien i semifinalen där de förlorade med 2-1 efter en förlängning. Kroatien mötte sedan Frankrike, som vann mot Belgien i sin semifinal, i en rafflande och välspelad final. När finalen blåstes av hade Frankrike gjort fyra mål mot Kroatiens två, vilket innebar att de kunde koras till världsmästare år 2018. Flest mål i turneringen gjorde Harry Kane för sitt England.