Fotbolls-VM i USA 1994

När det kommer till världsmästerskap i fotboll finns det ett speciellt VM där Sverige tog sig längre än någonsin tidigare, och de har aldrig nått lika långt igen. Vi snackar givetvis om Fotbolls-VM 1994 i USA, där Sverige lyckades kamma hem bronsmedaljen. De var alltså tredje bäst i världen detta år, en riktigt stor händelse för vårt lilla land.

I den här artikeln kommer du att kunna läsa om exakt hur det gick till när Sverige kammade hem brons i Fotbolls-VM. Turneringen ägde rum i flera städer runtom i USA och det var en väldigt intressant turnering. Finalen avslutades med straffläggning där Brasilien blev slutliga segrare, de hade dessutom spelat i samma grupp som Sverige i början av turneringen.

Gruppspelet

I Fotbolls-VM 1994 hamnade Sverige i Grupp B tillsammans med Brasilien, Ryssland och Kamerun. Sveriges första match var mot Kamerun och det var en match som slutade oavgjort, 2–2, och därmed fick Sverige sitt första poäng i turneringen. I nästa match stod de mot Ryssland och där kom de ut som segrare med 3–1 och var därmed uppe i fyra poäng.

Den sista matchen var mot Brasilien som hade vunnit båda sina tidigare matcher. Men mot Sverige fick de ingen lätt match och i 23:e minuten gjorde Sverige det första målet i matchen. Brasilianarna kvitterade sedan i 46:e minuten och matchen slutade oavgjort. Sverige kom tvåa i gruppen med 5 poäng, Brasilien vann med 7 poäng och Ryssland och Kamerun fick tacka för sig.

Åttondelsfinal och kvartsfinal

Sverige spelade åttondelsfinal den 3 juli i Dallas, Texas i en match mot Saudiarabien. Sverige gjorde sitt första mål i sjätte minuten. I andra halvlek gjorde de sitt andra mål i minut 51. Saudiarabien lyckades få in ett mål på Ravelli i 85:e minuten, men i 88:e minuten gjorde Sverige sitt tredje mål och besegrade därmed Saudiarabien med 3–1.

I kvartsfinalen ställdes Sverige mot Rumänien och en riktig rysare blev det. Matchens ordinarie speltid tog slut vid 1–1, och efter förlängning hade det blivit 2–2. Det innebar alltså att denna kvartsfinal skulle avslutas med straffar. Tack vare en avgörande straffräddning av Thomas Ravelli lyckades Sverige ta sig vidare till semifinal i världsmästerskapet, straffräddningen har utsetts till tidernas idrottsögonblick.

Semifinal och bronsmatch

I semifinalen ställdes Sverige än en gång mot Brasilien och matchen ägde rum den 13 juli i Pasadena, Kalifornien. Länge var matchen mållös men i åttionde minuten lyckades Brasilianaren Romário göra matchens enda mål och Sverige miste därmed sin chans på finalplatsen. Istället fick de spela en match om bronsmedaljen, vilket inte heller är fy skam för det svenska landslaget.

I bronsmatchen mötte det svenska fotbollslandslaget Bulgarien och det gick över förväntan. Sverige fullständigt krossade det bulgariska fotbollslandslaget och vann med 4–0. Alla fyra mål gjordes dessutom i första halvlek. Sverige var nu alltså korade till det tredje bästa fotbollslandslaget i världen och det ledde till extrem glädjeyra i hela landet. Sedan dess har Sverige inte tagit sig lika långt i ett världsmästerskap igen.

Utmärkande spelare

Sveriges dåvarande målvakt Thomas Ravelli utmärkte sig så pass mycket att han utsågs till målvakt i FIFA’s världslag 1994. Svenska Kennet Andersson blev en av fyra spelare i turneringen att göra sex mål och utmärkte sig därmed också. Både Thomas Brolin och Martin Dahlin gjorde vars fyra mål i turneringen. Fotbollslaget har fått priser för sin framgång i denna turnering.

Sammanfattning

Fotbolls-VM 1994 är det mästerskap som Sveriges landslag tagit sig längst i. Varken innan eller efter har Sverige lyckats vinna en bronsmedalj i en sådan stor turnering. Bland de stora spelarna fanns Thomas Ravelli, Kennet Andersson och Thomas Brolin, men även många fler. Sverige befann sig i glädjeyra efter att landslaget tagit bronsmedalj och gjort sig ett stort namn i fotbollsvärlden internationellt!